FogászatInfo

...hasznos tudnivalók a fogakról és a fogászati beavatkozásokról

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Fogszuvasodás és a szájhigiéne

A fogszuvasodás és a szájhigiénia kapcsolata

3. A szájhigiéne szerepe a fogszuvasodás megelőzésében:


 

A fogon megtapadó dentális plakknak döntő jelentősége van a sima-felszíni fogszuvasodásban. A dentális plakk egy biofilm, mely a szájüregben található kemény felszíneken alakul ki, mint a fogak, implantátumok és protézisek. Nem tévesztendő össze az ételmaradékkal és a kevésbé szervezett, lazán kötődő bakteriális lepedékkel.
A dentális plakkot vizsgálhatjuk megtekintéssel, ill. tapintással, plakkfestési eljárásokkal és indexvizsgálatokkal. A fogkövet megtekintéssel, ill. tapintással vizsgálják, mennyiségét indexszámokkal fejezik ki.

 

 


A dentális plakk megfestése
:


A plakkfestés célja az, hogy a fogakon megtelepedett plakkot jól láthatóvá tegye. A plakkfestés fő anyaga maga a festék, amelyet tabletta vagy oldat formájában alkalmazunk. A plakkfestő anyagoknak szelektíven csak a plakkot szabad megfesteniük.

 


A plakkeltávolítás módszere:


A dentális plakk eltávolításának kétféle módját ismerjük, a mechanikus és a kémiai plakkeltávolítást. A mechanikus plakkeltávolítás jelenleg a legmegbízhatóbb módszer, melynek alapvető eszközei az egész lakosság számára hozzáférhetők.

 


A mechanikus plakkeltávolítás eszközei a következők:


1. Fogkefe
– kézi
- elektromos

2. Járulékos fogtisztító eszközök
- fogselyem
- fogpiszkáló
- fogköztisztító fogkefe
- interdentális stimulátorok

3. Hidroterápiás készülékek

4. Fogkrémek

 

 

A fogakról általában

Fogászati beavatkozások

Fogtisztítási tudnivalók


Linkek


Internet.wyw.hu Ingyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonok Items.hu Linkgyjtemny Kategorizlt linkek a kezdlapon! Hun-Web Linkek Linkajnl LinkBank Linkkatalgus Belfldi s klfldi szlls s apartman ARTidas linkgyjtemny Linkgyr linkkatalgus Mobiltelefon linkgyjtemny Linky.hu - Linkek